0item(s)

A kosara jelenleg üres.

Product was successfully added to your shopping cart.

A fűtés megkezdésével otthonunk páratartalma is megnőhet, ami számtalan problémát okozhat, többek közt az egészségre is káros penészesedést. Ha szeretnénk elkerülni az ezekkel járó következményeket, érdemes már az első jeleknél cselekednünk!

 1.    Tartsunk kevesebb szobanövényt

Talán nem is gondolnánk, de szobanövényeink vagy egy akvárium is jelentősen emelik a a szoba nedvességtartalmát, ezért ha a párával küzdünk érdemes csökkenteni a növények számát és kerülni az akváriumot.

 2.    Használjunk szárítógépet

A lakásban szárított ruhák a fűtési szezonban akár 30 %-kal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ezért ha tehetjük inkább a szabadban szárítsuk a ruhákat, vagy használjunk szárítógépet!

 3.    Tegyünk ki tálba sót!

A só magába szívja a nedvességet, így képes megkötni a párát is! Tegyünk ki egy tálka sót a lakás fokozottan párás helyiségeibe, vagy ahol penészt találunk a falakon, és figyeljük meg, hogy a só egyre nedvesebbé válik, majd cseréljük ki.

 4.    Ügyeljünk a fürdőszobára

A legtöbb pára a vizes helyiségekben keletkezik, ezért a fürdőszoba páraszintjére különösen oda kell figyelnünk! Fürdés közben ne hagyjuk nyitva a fürdőszobaajtót, hogy a keletkező pára ne kerüljön ki a lakás többi részébe! Zuhanyzás, fürdés után azonnal töröljük fel a kifröcsögött vizet! A nyílászárokra, de legfőképp az ablakokra mindenképp szükséges valamilyen szellőzőnyílás. Érdemes gyakran szellőztetni vagy elszívó ventilátorral biztosítani a pára kijutását a helyiségből.

 5.    Főzés közben is szellőztessünk!

Sütés-főzés közben a konyhában is megnő a páratartalom. Hétvégén vagy egy ünnepi menü elkészítésekor a páramennyiség többszörös is lehet! Például a fedő nélküli vízforralás, nemcsak dupla energiát igényel, de jóval több párával is jár, mintha lefednénk az edényt! A zsíros gőzök könnyen lecsapódhatnak a falon, ami penészesedéshez vezet

Ezért főzés közben használjunk szagelszívót, vagy rendszeresen szellőztessünk, hogy az ételekből felszálló, sok esetben zsíros, olajos gőzök eltávozzanak a konyhából.

 

 6.    Mérjük a párát!

Ügyeljünk rá, hogy a beltéri páratartalom 30 és 60 °% között legyen. Ezt egy egyszerű páratartalom mérővel könnyedén ellenőrizhetjük.

 

+ 1 Használjunk páramentesítő készüléket!

Amennyiben otthonunkban túl párás a levegő, használjunk páramentesítő készüléket.

A készülékeken mi állíthatjuk be a kívánt páratartalom értékét. Amikor a párátlanító berendezés elérte a kívánt szintet, automatikusan kikapcsol, és csak akkor kapcsol be újra, amikor a páratartalom ismét tovább emelkedik.