Nincs összehasonlítandó termék.
Üdvözlünk a webáruházban!
A szilárd tüzelőanyagok közül még leginkább a fa jöhet szóba, mint megújuló energiaforrás és környezetbarát alternatíva, mert égéskor pontosan ugyan annyi széndioxidot juttat a levegőbe, mint amennyit élete során megkötött, vagyis a nettó széndioxid-kibocsátása nulla.
Azonban ha fával szeretnénk fűteni, akkor is nagyon fontos néhány alapszabályt betartani, hogy minél kevésbé szennyezzük a levegőt!
Keményebb típusú fafajták válasszunk, például bükköt, tölgyet, akácot és gyertyánt. Ezeket akkor alkalmazzuk, ha csak fával szeretnénk fűteni. A puhafákat (pl. fenyő) magas gyantatartalmuk miatt, a gyümölcsfákat alacsony fűtőértékük miatt érdemes kerülni.
Ez utóbbiak nemcsak tüzelésre nem alkalmasak, de még a tüzelőberendezésünket és a kéményt is tönkretehetik.
Tűzifa használata esetén a legfontosabb szempont, hogy odafigyeljünk a nedvességtartalmára. A frissen kitermelt fa tömegének felét a víz teszi ki. Ilyenkor a magas víztartalom miatt fűtőértéke alacsony, tüzelése nemcsak gazdaságtalan és súlyosan környezetszennyező, de veszélyes is.
A fa víztartalma miatt alacsony lesz az égési hőfok, a fából felszabaduló gázok nem égnek el, hő helyett füst, korom és vizes kátrány keletkezik.
A nedves tűzifák esetében a lerakódó kátrány elzárja a füst útját, és ez akár kéménytüzeket, illetve szén-monoxid mérgezést is okozhat.
A savas kémhatású folyadék idővel szétmarja a falazott kéményt, és a kályhában, illetve kazánban is károkat okozhat.
Az ideális tűzifa nedvességtartalma 10-15% között, de mindenképpen 20% alatt van. Ezért az idén vagy tavaly kivágott tűzifák 40-60%-os nedvességtartalmukkal nem alkalmasak fűtésre!
A frissen kitermelt fa nedvességtartalma legkorábban másfél-két évig történő megfelelő szárítás után éri el a 15-20%-ot! A fát javasolt a hasított állapotban- jól szellőző, esővédett helyen- szárítani, mert minél nagyobb felületen érintkezik levegővel, annál gyorsabban zajlik a száradási folyamat.
A kályhákhoz, kandallókhoz, kazánokhoz használt tüzelőanyag minél tökéletesebb elégetésével a felhasznált tűzifa mennyisége és a légszennyezés mértéke egyaránt csökkenthető.
A helytelen tűzrakás egy szembetűnő jele a nagy mennyiségű füst.
A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat
A gyújtóst puhafából (például fenyőből) készüljön, ebből helyezzünk néhány 2-3 cm-es darabot a máglya tetejére. Ha kellően száraz a fa, és jól raktuk meg, egy szál gyufával is meg tudjuk gyújtani. A tűz így felülről lefelé, füstmentesen fog terjedni, a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérsékleten, jól hasznosulva.
Nagyon fontos, hogy a fatüzelésű készülékekben soha ne tüzeljünk fakéreggel, rétegelt, impregnált fával, farostlemezzel, ronggyal, műanyaggal, gumival, vagy vegyszerrel kezelt faanyagokkal! Ezek elégetése közben rengeteg mérgező , rákkeltő anyag kerül a levegőbe, mely mind ránk nézve, mind a tüzelőberendezésünkre nézve káros lehet!
Sajnos a jövőben várhatóan rendkívüli mértékben megnövekszik a szilárd anyagokkal történő tüzelés, és mellette az illegális lakossági tüzelések száma. Az így keletkező füst toxicitása akár ezerszerese is lehet a száraz fa égetése füstjének, és ezt mindannyian belélegezzük.
Egészségünk érdekében érdemes beszereznünk egy HEPA-szűrős légtisztító készüléket- különösen, ha kisgyerek, idős vagy légúti betegséggel küzdő hozzátartozónk is van a családban.
A HEPA szűrővel ellátott légtisztító készüléknek nemcsak a fűtési szezonban látjuk hasznát! Hatékonyan szűrik át a levegőt, kiszűrve a koromszemcséket, szálló port, mérgező gázokat, valamint megtisztítják a kórokozóktól, szennyeződésektől és az allergénektől (pollenek, poratkák, penészgomba spórák, állatszőrök stb.) is.